Permanentie enkel dringende zaken / interventies 24/7:  0490 42 72 88

Dewitte-Logo+

Contact kantooruren: 051 46 65 27

Subsidie goedgekeurd door Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid heeft De Witte-Vandecaveye een subsidie van bijna 1 miljoen euro toegekend. “We streven constant naar vernieuwing om spoorwegbeheerder Infrabel ter wille te zijn”, zegt zaakvoerder Jan De Witte.

 

Opgericht in 1948 door Jans grootvader Valère De Witte viert De Witte-Vandecaveye dit jaar zijn 70ste verjaardag. Met zogenoemde ‘strategische informatiesteun’ bedankt Vlaanderen het bedrijf met een passend cadeau: een subsidie van 968.456 euro. “Die is er niet vanzelf gekomen, we hebben ons hard moeten bewijzen aan het Vlaio, het Agentschap Innoveren en Ondernemen”, aldus Jan De Witte. “Doorgaans wordt die steun toegekend aan een productiebedrijf, maar wij zijn een aannemer gespecialiseerd in spoorwegtechnieken. Zowat 80 procent van onze activiteiten gebeurt in opdracht van Infrabel.”

Spoorwissels van 30 ton

Als een deel van het Belgische spoorwegennet in het weekend dichtgaat voor werken, is de kans groot dat De Witte-Vandecaveye aan zet is. “De lat ligt hoog. Tussen vrijdagavond en maandagmorgen moeten we in maximaal 52 uur tijd een heel deel spoor kunnen vervangen. Daar horen bijvoorbeeld ook het uitgraven van beddingen en het vernieuwen van elektrische aansluitingen bij. Al die technieken hebben we in eigen beheer.”

Infrabel is het spoorwegennet de laatste jaren grondig aan het moderniseren. Een belangrijke verandering is de evolutie van houten naar betonnen wissels. “Die wegen nu 30 in plaats van 10 ton vroeger. Om ons werk te kunnen blijven doen hebben we twee jaar geleden geïnvesteerd in een Finse machine, uniek in ons land. Heel vaak assembleren we zelf onze werktuigen, ook kranen. We streven naar duurzame oplossingen, een belangrijk criterium in het binnenhalen van die Vlaamse subsidie.”

Meer dan 21 extra jobs

Niet onbelangrijk: om dat geld te krijgen moet het bedrijf de komende drie jaar ook zelf 12 miljoen euro investeren in middelen en personeel. “Louter theoretisch hebben we 21 extra werkkrachten nodig, gaande van arbeiders over landmeters tot ingenieurs, maar in de praktijk zullen het er zeker meer worden”, zegt De Witte.

Zijn bedrijf, dat z’n omzet de laatste vijftien jaar zag stijgen van 600.000 euro naar 18 miljoen euro, verhuist in het voorjaar van 2020 grotendeels van de Tieltsteenweg naar een nieuw gebouw in de bedrijvenzone Verrekijker in Wingene. Begin volgend jaar wordt daar al het terrein in gebruik genomen. De Witte-Vandecaveye doet een beroep op 90 personeelsleden, van wie een 70-tal eigen mensen.